Новини

Microsoft работи върху олекотена версия на Windows 10 с име Cloud Shell

Слуховете че Microsoft възнамерява да създаде операционна система, работеща в електронен облак не са от вчера, а сега Softpedia публикува информация, че първата стъпка е вече направена с проекта Cloud Shell.

Софтуерният гигант продължава да търси начини за разпространяване на екосистемата Windows 10 и един от вариантите може да се окаже новият проект, който вътре в корпорацията е известен като Cloud Shell. Ако съдим по името, това би трябвало да бъде някаква олекотена среда на новата операционна система, но едва ли плановете на Microsoft спират дотук.

Проектът се пази в пълна тайна, а от малкото налична информация се разбира, че Cloud Shell може да излезе още тази година. От името си личи, че в работата си новата ОС ще използва облачни технологии и ще е необходим достъп до интернет. Вече имаше най-различна неофициална информация за работеща в електронен облак операционна система Windows, в която потребителските компютри ще бъдат нещо като отдалечени терминали, а за нейното използване ще се плаща месечна такса. Този начин на работа може рязко да облекчи поддръжката на компютърните паркове в предприятията, понеже няма да се налага закупуването на най-съвременно компютърно оборудване и с наличните компютри ще се постига много висока производителност и безопасност.

Източник: kaldata.com