Новини

Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2018

За Конкурса

Националният конкурс "Иновативно предприятие на годината" ежегодно награждава български предприятия и технииновативни продукти, процеси, услуги и практики, успешно реализирани на българския и световния пазар.

В Конкурса могат да участват активни български фирми, които имат успешно разработена и внедрена иновация през последните три години.

Стартирал през 2004 г., Конкурсът има мисията да насърчи иновационната дейност на българските компании и да популяризира техните успешни иновации сред широката общественост.  Досега близо 100 фирми бяха отличени за своите постижения.

От тази година отличените фирми в Конкурса получават и правото да използват марката на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ за "Високи постижения в иновациите" -  Excellence in Innovation. С марката се отличават върхови постижения, въздействие и ефективност на авангардни иновации, разработени от български  предприятия.

Марката се предоставя за ползване на предприятия, които са преминали успешно оценяване от експерти на Фондацията и жури от водещи български организации в рамките на конкурса. Критериите за оценка за използване на марката включват високо качество и оригиналност на иновациите, въздействие на националния и световен пазар, върху околната среда и обществото, ефективност на бизнес модела.

Националният конкурс се организира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг и  Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия, в партньорство с БНТ, списание "Икономика" , икономически портал Economic.bg и Успелите.бг

Церемонията по награждаването на победителите в 14-тото издание на конкурса "Иновативно предприятие на годината - 2018" ще се състои по време на Националния иновационен форум през декември 2018 г.  Форумът традиционно се провежда под егидата на Президента или Министър председателя на Р.България.

Конкурсът е признат от Европейската комисия за най-добра национална практика за популяризиране на иновативното развитие.

Кандидатите се оценяват по специална методология от експертна група и външно жури.

Наградите за 2018 г. се присъждат в категории според въздействието на отличените иновации като:

  • Пазарно лидерство 
  • Качество на живот
  • Зелена иновация 
  • Иновационен мениджмънт
  • Социална иновация
  • Иновация в креативните индустрии
  • Иновативно новостартирало предприятие
  • Иновации за развитие на таланти

Повече за конкурса: вижте тук.