Новини

Разпращането на вируси с искане на откуп е засенчило другите киберпрестъпления

Разпращането на компютърни вируси с искане на откуп е засенчило повечето други форми на киберпрестъпност, която като цяло е нараснала значително през 2017 г. Това обяви днес Европол по повод атаки като тези със зловредния софтуер "Уонакрай" (WannaCry), поразил милиони компютри, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В съобщението си европейската полицейска агенция посочи, че през миналата година е координирала няколко успешни трансгранични операции срещу киберпрестъпници. Националните правителства обаче трябва спешно да отделят повече ресурси за борба със със създателите на инструменти за хакерство, призова шефът на Европол Роб Уейнрайт.

"Последната година беше изключителна, предвид размерите, типа и обхвата на атаките", коментира Уeйнрайт годишния доклад на агенцията. Според него в общността на киберпрестъпниците се използват все по-сложни инструменти, а криминалните групи действат съвместно за оказването на "киберпрестъпни услуги". "Това става главният двигател за разрастването на онлайн престъпността, извършвана за незаконна печалба", каза той.

В 80-те страници на доклада на Европол са изброени и други области, изложени на нарастващи киберзаплахи: пробиви в бази данни, даркмаркет (търговия с открадната идентичност и данни от кредитни карти), изнудване на непълнолетни за детска порнография и измами при плащания.

Европейската полицейска агенция създава специално звено за борба с даркмаркет операциите, които вредят на търговията на дребно и бизнеса на авиокомпании и хотели, съобщи Уейнрайт.

Източник: http://getbynet.net