Новини

Как да съхраните батерията си за по-дълго?

За повечето хора да включат смартфона си да се зарежда вечер преди да легнат е нещо напълно естествено. Батериите на мобилните устройства винаги се изтощават бързо и ако оставите телефона си да се зарежда цяла нощ, това означава, че ще се събудите с телефон на 100% зареден.

Честото зареждане може да повлияе на литиевойонните батерии, които захранват повечето смартфони. Причината обаче не е презареждане, защото новите мобилни устройства са наистина „смарт“ и спират приема на електричество, когато са заредени на 100%.

Голяма част от тях са проектирани да се зареждат максимално бързо, което е удобство за забързаното ежедневие. От друга страна, токът протича бързо от едната до другата страна на батерията, което я разяжда. И това не би трябвало да представлява проблем, ако планирате да използвате устройството само няколко години, но животът на батерията със сигурност ще се скъси.

„Когато зареждате набързо през цялото време, ограничавате живота на батерията“, сподели служител от компанията за безжично зареждане Ossia. За тези, които планират да използват телефоните си за по-дълго време, той препоръчва да използвате зарядно за устройства с по-слаба мощност.

Другото, за което трябва да се внимава, ако искате да пазите батерията си, е да се уверите, че смартфонът ви не прегрява. От сайта на Apple предупреждават, че температури над 35ºС могат „трайно да повредят капацитета на батерията“.

Обикновено първите признаци, че животът на батерията се е скъсил, започват да се проявяват след 2-годишна активна употреба на смартфона.

Източник: idg.bg