Новини

Facebook вече превежда с помощта на изкуствен интелект

Ако прекарате достатъчно време във Facebook (кой не го прави в наши дни), най-вероятно ще попаднете на пост на чужд и непознат език. Това не е никак чудно, с оглед на факта, че социалната мрежа има над 2 милиарда потребители и поддържа 45 езика. Миналия четвъртък, Facebook обяви, че всички преводи на съдържание в мрежата вече се осъществяват от невронна мрежа – форма на изкуствен интелект.

Още през месец май, подразделението Facebook AI Research съобщи, че е разработило невронната мрежа CNN, която на практика превежда много бързо и точно между различни езици. Едно от големите предимства на този изкуствен интелект е, че вместо да превежда отделни думи, той възприема изрази и изречения, което прави преводите доста по-точни.

Сега Facebook внедрява CNN технологията в системата си за преводи, заедно с друга невронна мрежа, наречена RNN – тя се занимава с пренареждането на цели изречения, така че да звучат по-добре и по-естествено. Според социалната мрежа, новият подход е с 11% по-точен при преводи от конвенционалната система, която действаше до този момент и която не се занимаваше с контекста на преводите, а просто нареждаше еквивалентните думи.

Като пример за разликата между двете системи, Facebook демонстрира превод на изречение от турски на английски. Ето какво гласи старият превод: „Техен, Измир защо каза не ние не очакваме те да разберат“. А ето какво е превела новата невронна мрежа: „Не очакваме те да разберат защо Измир е казал не“. Освен че преводът е по-точен, системата е отчела различията в двата езика и е подредила изречението така, че да има смисъл.

И докато доскоро невронните мрежи работеха съвместно с по-конвенционални методи за превод, сега основната работа се извършва от тях. Те са способни да превеждат през 2000 итерации. Например, превод от английски към френски е една итерация, обратно от френски към английски – втора, а от френски към италиански – трета и т.н. Невронната мрежа на Facebook може да извършва над 4,5 милиарда операции на ден.

Източник: getbynet.net